Blogger Templates

Wednesday, September 28, 2011

Coklat-Perasa Hidup

Coklat Susu


  • Manis+pahit
  • Lemak bersusu
  • Dianggarkan 100 gram coklat susu menyumbang 18% tenaga, 11% protein, 8% zat besi, 47% kalsium, 19% riboflavin dan 11% vitamin A yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. 
Bahan-bahan
  • Massa koko 
  • Lemak koko
  • Gula
  • Susu tepung
  • Lesitin
  • Vanilin
*Manakala untuk coklat susu, susu tepung akan ditambah untuk memberikan rasa lemak dan berkrim.


Coklat Putih




  • Manis
  • Bersusu
  • Lemak koko di dalam coklat putih pula bertindak sebagai pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi.
Bahan-bahan
  • Lemak koko
  • Gula
  • Susu tepung
  • Lesitin
  • Vanilin
*Coklat putih pula, massa koko yang berwarna coklat tidak dimasukkan.


Coklat Hitam














  • Pahit
  • Tidak berlemak
  • Coklat gelap mempunyai kandungan lemak dan zat besi yang tinggi. Anggaran 100 gram coklat gelap menyumbang 23% zat besi yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari.
  • Coklat gelap adalah lebih baik untuk jantung yang sihat berbanding dengan coklat putih kerana coklat gelap seberat 50 gram mengandungi 300 mg polifenol (poliphenol) berbanding dengan coklat susu yang sama berat hanya mengandungi 100 mg polifenol.
Bahan-bahan
  • Massa koko
  • Lemak koko
  • Gula
  • Lesitin
  • Vanilin
*Coklat gelap atau pahit dihasilkan dengan menggabungkan massa koko, lemak koko, gula, lesitin (bahan pengemulsi) dan vanilin (perisa vanila).

gambar:Encik Google

1 comment:

  1. Amira
    tahniah sudah ada blog. terima kasih kerana memilih kursus saya. semoga entri yang ada memberikan ilham. coklat? boleh baca cerpen coklat saya dan kita bertukar cerita!

    ReplyDelete